Aandelen dalen terwijl Chinese cijfers de vrees voor economische vertraging aanwakkeren

  • De euro STOXX 600 daalde 0,2%
  • China rapporteert zwakke Q4-cijfers
  • Aziatische aandelen daalden 0,4%
  • Yen nadert hoogste punt in 7 maanden

LONDEN/HONGKONG, 17 januari (Reuters) – Europese aandelen pauzeerden hun nieuwjaarsrally en Aziatische aandelen daalden toen China dinsdag zwakke economische cijfers over het vierde kwartaal rapporteerde, waardoor investeerders gespannen waren over het vooruitzicht van een wereldwijde recessie.

€ STOXX 600 (.STOXX) Het verloor 0,2% en zakte maandag weg van het hoogste punt in negen maanden. Wereldwijde aandelen hebben tot dusver in 2022 een rally doorgemaakt, aangewakkerd door een opleving van de Chinese economie en de hoop dat de prijsdruk in de VS en Europa zal afnemen.

Maar Chinese gegevens toonden aan dat de op één na grootste economie ter wereld in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,9% groeide, wat de verwachtingen overtrof, maar een cijfer onderstreepte dat werd gedicteerd door het strikte “nul-Covid”-beleid van Peking.

China’s groei van 3% voor 2022 lag ver onder de officiële doelstelling van 5,5%. Afgezien van een groei van 2,2% in 2020 na de eerste impact van Covid-19, is dit het slechtste resultaat in bijna een halve eeuw.

Azië-Pacific-aandelen buiten Japan (.MIAPJ0000PUS) Het vergrootte de verliezen als reactie en daalde als laatste met 0,4%. Voorraden in Hongkong (.HSI) De Chinese benchmark CSI300-index daalde met 0,8% (.CSI300) Flat teruggewonnen verliezen.

In Europa zijn aan China blootgestelde fondsen HSBC (HSBA.L) en Prudentieel (PRU.L) daalde respectievelijk met 1% en 0,4%. Economisch gevoelige consumentengoederen zoals Unilever en Danone (DANO.PA) Elk daalde meer dan 1%.

Marktspelers zeiden dat beleggers opmerkten hoe de economie zou groeien naarmate de inflatie piekte en de centrale bank het monetaire beleid versoepelde, wat de scepsis onderstreepte dat gegevens uit China als een stimulans zouden werken.

READ  De BBC-baas heeft ontslag genomen na een ruzie over een leningovereenkomst voor voormalig premier Boris Johnson

“Wat revitaliseert de groei?” zei Gail Combs, hoofd fundamenteel onderzoek bij Unigestion. “Het is onwaarschijnlijk dat China de liften zal bieden die het in het verleden heeft geboden tijdens de wereldwijde financiële crisis.”

Wall Street opende iets lager na de feestdag maandag, met e-mini-futures voor de S&P 500 die 0,3% daalden.

Boge onder druk

De Japanse yen steeg naar een hoogste punt in zeven maanden van 101,77 een dag eerder om 102.30 uur toen investeerders zich schrap zetten voor een mogelijke beleidswijziging bij de Bank of Japan (BOJ). .

De yen kwam dinsdag tot rust rond 128,51 na een hoogtepunt van 127,22 per dollar op maandag, toen traders zich schrap zetten voor scherpere bewegingen nu de Bank of Japan (BOJ) haar tweedaagse vergadering op woensdag afrondt.

De BOJ, die onder druk staat om haar rentebeleid al woensdag te wijzigen, trok zich terug van haar bod om een ​​adempauze te nemen, wat obligatiebeleggers aanmoedigde om haar vastberadenheid te testen.

De obligatierendementen in de eurozone stegen vanaf het dieptepunt in de maand eind vorige week, maar obligaties werden wereldwijd voorzichtig verhandeld in de aanloop naar het einde van de BOJ-vergadering.

Over de hele wereld blijft het R-woord groot opdoemen.

Tweederde van de hoofdeconomen uit de private en publieke sector die zijn ondervraagd door het World Economic Forum in Davos, verwacht dit jaar een wereldwijde recessie, waarbij ongeveer 18% dit als “zeer waarschijnlijk” beschouwt – meer dan het dubbele van de vorige enquête die in september 2022 werd gehouden. .

Terwijl aandelen dit jaar stegen, wonnen ook andere risicovollere activa. De nr. 1 cryptovaluta Bitcoin heeft in januari bijna een kwart winst gemaakt, met een stijging van meer dan 20% alleen al in de afgelopen week, en is op weg naar zijn beste maand sinds oktober 2021. Het werd voor het laatst verhandeld op $ 21.208.

READ  S&P 500 eindigt eerste week van augustus op hoogste niveau nu Nasdaq 7e opeenvolgende winnende week boekt: Stock Market News Today

Spotgoud daalde met 0,5% tot $ 1909,23 per ounce.

Rapportage door Tom Wilson in Londen en Ken Wu in Hong Kong; Bewerking door Gerry Doyle, Neil Fullick en Alex Richardson

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *