Aandeel SVB Fonds opgeheven. In het rapport staat dat de bank zichzelf wil verkopen.

SVB Financial Group ging vrijdag onderuit en de handel in aandelen werd stopgezet in afwachting van het nieuws. De bank is in gesprek met grote financiële instellingen om zichzelf te verkopen, meldt CNBC.

SVB-aandelen daalden doordat banken activa met verlies verkochten na een daling van de deposito’s. De impact golfde door de banksector, die volgens veel beleggers grotendeels geïsoleerd was van zorgen over de recessie en stijgende rentes.

De problemen van SVB hebben de in Silicon Valley gevestigde geldschieter gedwongen om obligaties te verkopen om zijn portefeuille te herstructureren als reactie op hogere rentetarieven, terwijl hij tegelijkertijd de lage deposito’s van klanten beheert.

SVB-aandelen (ticker: SIVB) daalden donderdag met 60% tot $ 106,04 en daalden met maar liefst 66% in premarket-handel op vrijdag. De declinatie van Jupiter is het steilst in gezelschap


S&P 500

Dit is de grootste procentuele daling ooit.

De uitverkoop bracht traders ertoe alle bankaandelen onder de loep te nemen, vooral hun deposito’s.


KBW Nasdaq Bank-index

(BKX) zal met 7,7% dalen, wat de ergste is sinds een duik van 9% op 11 juni 2020.

Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan

SVB, de moedermaatschappij van Silicon Valley Bank, had een bull run in 2021 toen het leende aan door durfkapitaal gesteunde start-ups in technologie, life sciences en gezondheidszorg en zelfs Napa Valley-wijnmakerijen in een tijdperk van lage rentetarieven en gemakkelijk geld.

Sindsdien is het in moeilijke tijden gevallen. De aandelen van SVB zijn meer dan 80% gedaald ten opzichte van hun recordhoogtes eind 2021, doordat de rentetarieven zijn gestegen, waardoor de kosten van deposito’s die banken gebruiken om leningen te financieren, zijn gestegen. In zijn persbericht op woensdag zei het bedrijf dat zijn recente stappen deels te wijten waren aan de verwachting van een aanhoudend hoge renteomgeving en deels aan lagere depositoniveaus.

READ  De officier van justitie van Fulton County zegt dat de verkiezingen van 2020 deze zomer zullen plaatsvinden

Gezien het huidige volatiele economische klimaat zijn venture capital-ondernemingen niet bereid start-ups te financieren – een probleem voor SVB, dat deposito’s ontvangt van start-ups met durfkapitaal. Op 28 februari had SVB $ 326 miljard aan klanttegoeden, tegen $ 341 miljard eind vorig jaar.

“Wat we de afgelopen 12 tot 24 maanden hebben geleerd, is dat in een snel stijgende renteomgeving de dynamiek van deposito’s van klanten anders is dan we hadden verwacht”, zei financieel directeur Daniel Beck tijdens een telefonische vergadering met Bank of America.

Advertentie – Scroll naar beneden om door te gaan

Analisten dagen voor de update van woensdag.

Slinkende deposito’s noopten SVB tot drastische maatregelen. Na de marktsluiting van woensdag zei SVB dat het al zijn $ 21 miljard aan effecten had verkocht die geclassificeerd waren als beschikbaar voor verkoop (AFS), wat in wezen een portefeuille is van Amerikaanse staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten. Het zei dat het als resultaat een verlies na belastingen van $ 1,8 miljard leed dat in het eerste kwartaal van 2023 moet worden geboekt. Prijzen van vastrentende effecten zoals MBS en Treasuries dalen meestal wanneer de rente stijgt.

Het bedrijf is van plan de opbrengst van de verkoop te herinvesteren in kortlopende schulden om te profiteren van stijgende rentetarieven. SVB zei ook dat het $ 2,25 miljard zal ophalen, inclusief $ 500 miljoen in een converteerbare preferente en gewone aandelenaanbieding van $ 1,25 miljard aan private equity-firma General Atlantic en investeerders.

“De verkoop van al onze AFS-obligaties zal ons helpen onze activagevoeligheid te vergroten, de financieringskosten gedeeltelijk vast te leggen, de nettorente-inkomsten (NII) en de nettorentemarge (NIM) te verbeteren en te verbeteren door de impact van hogere rentetarieven. Winstgevendheid,” SVP gezegd.

Sinds de Federal Reserve vorig jaar begon met het verhogen van de rentetarieven om de inflatie te beteugelen, loerde de verkoop van zogenaamde AFS-obligaties door banken op de markt. Stijgende inflatie heeft klanten gedwongen hun deposito’s uit te geven – een goedkope financieringsbron voor banken. Wanneer dat opdroogt, zijn banken gedwongen hun obligatieportefeuilles te gebruiken om kapitaal aan te trekken, maar naarmate de obligatiekoersen dalen, verkopen banken die obligaties met verlies.

Naarmate de bredere markt zijn interesse in snelgroeiende aandelen verloor, werd verwacht dat een deel van die bezorgdheid zou verschuiven naar durfkapitaal. En dat deden ze. “Bezorgdheid over een langzaam herstellende VC-omgeving heeft ons voorzichtig gehouden met SIVB-aandelen en een mogelijke tegenwind als de tarieven worden verhoogd”, zei DA Davidson-analist Gary Tenner. Hij beoordeelt het aandeel op neutraal en verlaagt zijn koersdoel van € 250 naar € 200.

Advertentie – Scroll naar beneden om verder te gaan

De zorgen moeten blijven bestaan. Zo heeft Moody’s donderdag de rating van SVB Financial Group (SVB) en haar bankdochter Silicon Valley Bank verlaagd en de ratingvooruitzichten gewijzigd van stabiel naar negatief.

“Door de herstructurering van de balans van de SVB verschuift de balans naar activagevoeligheid, wat winst ten goede komt ten koste van gerealiseerde verliezen op de verkoop van beleggingen. Toch anticipeert Moody’s niet op het milieu
De winstgevendheid van SVB is voldoende hersteld om de financiering en liquiditeit te verbeteren, wat aanleiding is voor de actie van vandaag’, schreven analisten van Moody’s.

READ  Pete Ricketts volgt Ben Sasse op als de volgende senator van Nebraska

De vrees dat andere banken met soortgelijke problemen te maken zullen krijgen, verklaart de uitverkoop van donderdag in de sector. Banken nemen deposito’s en gebruiken ze vervolgens om leningen of obligaties te kopen. Als hun tegoeden dalen, zullen ze gedwongen worden om woningen met verlies te verkopen, zoals de SVB deed.

Advertentie – Scroll naar beneden om verder te gaan

Sommige waarnemers beweren dat de zorgen overdreven zijn. SVB had een aparte financieringsbron, wat het leven van starters moeilijk maakte als ze niet over gemakkelijke contanten beschikten. Volgens Wells Fargo Securities-analist Mike Mayo hebben de grootste banken van het land meer diverse financieringsbronnen die kunnen helpen beschermen tegen de problemen van SVB.

“[The] “Het ‘SIVB-moment’ vertegenwoordigt niet precies de branche, maar beïnvloedt het sentiment”, schreef Mayo donderdag.

Maar soms is gevoel het enige dat telt.

Schrijf naar Karishma Vanjani op [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *