6 Picasso-shows om dit jaar te zien

Pablo Picasso stierf deze maand 50 jaar geleden, op 8 april 1973. Dit jaar vieren de culturele afdelingen van de Franse en Spaanse regering de verjaardag door samen te werken. “Picasso vieren 1973-2023” Zoals de kleuren en texturen van een kubistisch schilderij, een verzameling tentoonstellingen in Europa en Amerika. Dit zijn zes shows om naar te zoeken.

Het Guggenheim zal zich concentreren op een jaar van Picasso’s leven, met 10 schilderijen en werken op papier die de kunstenaar maakte nadat hij in de herfst van 1900 in Parijs aankwam. Vooral het programma is belangrijk. “De Moulin de la Galette,” Een olieverfschilderij dat een geweldige manier biedt om de stijl van Picasso te vergelijken en te contrasteren met die van andere kunstenaars: de beroemde danszaal die dit werk afbeeldt, is als een leeg canvas voor avant-gardistische penseelstreken, geschilderd door Vincent van Gogh, Pierre. -Auguste Renoir, Ramon Casas en Henri de Toulouse-Lautrec. 12 mei tot 6 augustus; guggenheim.org.

Hier is een nieuwe manier om een ​​eersteklas Picasso-show op te zetten: de man in het openbaar ter verantwoording roepen. De Australische stand-upcomedian Hannah Gatsby, wiens special ‘Nanette’ uit 2018 een doordringend stukje over de vrouwenhaat van de artiest bevatte, verdiende in ieder geval een uitnodiging om aan deze tentoonstelling in het Brooklyn-museum te werken. De show, samengesteld door Gatsby en curatoren Lisa Small en Catherine Morris, bekijkt Picasso’s werk vanuit een feministisch perspectief en onder meer de gevaren van het mythologiseren van de meesters. Er zullen ook werken uit de collectie feministische kunst van het museum te zien zijn. 2 juni tot 24 augustus; brooklynmuseum.org.

READ  2023 Home Run Derby Odds, Picks, Bracket: Zal ​​Julio Rodriguez de Derby winnen in zijn thuispark?

In de zomer van 1921, lang voordat garages het decor werden van volksverhalen uit Silicon Valley, verzamelde Picasso zich in een ruimte in Fontainebleau, ten zuidoosten van Parijs, om zijn eigen creatieve inspanningen uit te voeren. De schilderijen die hij daar maakte, waren onder meer neoklassiek “Drie meisjes in de lente” en kubistisch “De drie muzikanten” Beide zullen in het MoMA worden gepresenteerd, samen met andere werken en archiefmateriaal. 1 oktober tot 10 februari 2024; mama.org.

Jubileumvieringen zijn natuurlijk relaxed. Waarom niet helemaal gaan? Het Musée de l’Homme in Parijs lijkt het te hebben overgenomen voor zijn Picasso-show, die zich richt op de invloed van prehistorische kunst – keramiek, gravures, vroege schilderijen en tekeningen – op het werk van Picasso. Ongeveer 40 Picasso-stukken, waaronder het olieverfschilderij “Woman Throwing Woman” uit 1931, zijn vergeleken met prehistorische menselijke kunstwerken – de Picasso’s uit het stenen tijdperk. Nu open, loopt tot en met 12 juni; museumhomme.fr.

De Britse modeontwerper Paul Smith is de artistiek leider van de show, wat de voortdurende invloed van Picasso benadrukt. Smith selecteerde samen met Cécile Debray en Joanne Snrech kunst gedurende (inclusief) Picasso’s carrière. Zijn vroege blauwe periode “Zelfportret” 1901 en zijn ontdekking in 1942 van het fragment “Stierenkop”) afgewisseld met werken van hedendaagse kunstenaars Guillermo Quitka, Obi Okibo, Michaeline Thomas en Cheri Samba. Nu open, loopt tot en met 27 augustus; museepicasparis.fr.

READ  Aziatische aandeleninflatie, zorgen over groei; RBA raakt pauze

Net als het Guggenheim, het Museo Reina Sofia (Permanent huis van Guernica) wordt vergroot tijdens een jaar in Picasso’s leven in Madrid. De show focust op tekeningen en schetsboeken en pleit voor 1906 als een transformerende periode in de carrière van de kunstenaar en, bij uitbreiding, in de ontwikkeling van hedendaagse kunst. Dit jaar wordt beschouwd als het einde van Picasso Roze tijden dekt een deel van Picasso’s pensionering uit Parijs Een vormende reis naar het Catalaanse dorp Gosol. 14 november tot 4 maart 2024; museoreinasofia.es.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *