3 doden in Hade na nieuwe aardbeving in Turkije

  • Door Laura Picker en Oliver Slow
  • in Hadey en Londen

afbeelding bijschrift,

Mensen reageren nadat een aardbeving met een kracht van 6,4 op maandag het Zuid-Turkse Antakya trof.

Drie mensen zijn overleden na een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter die Zuid-Turkije trof, slechts enkele weken nadat een verwoestende aardbeving de regio verwoestte.

Minister van Binnenlandse Zaken Suleiman Soylu zei dat 213 mensen gewond raakten in Hade.

De aardbeving vond plaats om 20.04 uur lokale tijd (17.04 GMT), zei de Turkse rampen- en noodhulporganisatie Afad.

Een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter trof dezelfde regio op 6 februari en doodde meer dan 44.000 mensen in Turkije en Syrië.

De slachtoffers van de aardbeving van maandag werden gevonden in Antakya, Defne en Samantaki, waarbij de heer Soylu er bij mensen op aandrong geen gevaarlijke gebouwen binnen te gaan.

Getuigen vertelden Reuters dat er verdere schade was aan gebouwen in Antakya, terwijl de burgemeester van Hatay in Zuid-Turkije zei dat mensen vastzaten in het puin.

De Turkse autoriteiten hebben meer dan 6.000 naschokken geregistreerd sinds de aardbeving van 6 februari, maar het team van de BBC in de regio zei dat de bevingen van vandaag veel sterker werden gevoeld dan de vorige.

Er wordt ook gezegd dat het gevoeld is in Syrië, Egypte en Libanon.

De Syrian American Medical Society Foundation zei dat vijf van haar ziekenhuizen ten minste 30 mensen hebben verwond bij de laatste aardbeving, maar zei dat de schade aan haar medische voorzieningen “minimaal lijkt”.

Angst en paniek overheersen in Turkije terwijl kleine aardbevingen aanhouden. Rijen ambulances en reddingsteams proberen enkele van de zwaarst getroffen gebieden te bereiken waar muren van zwaar beschadigde gebouwen zijn ingestort.

Veel constructies die overeind stonden na de aardbeving van 6 februari zijn nu ingestort, waaronder een brug. Veel van de scheuren in de wegen zijn diepe littekens geworden, waardoor het voor hulpdiensten erg moeilijk is om op de plaatsen te komen waar ze nodig zijn.

Muna al-Omar, een lokale bewoner, vertelde Reuters dat hij in een tent in een park in het centrum van Antalya zat toen de laatste aardbeving toesloeg.

“Ik dacht dat de aarde onder mijn voeten zou splijten,” riep ze terwijl ze haar zevenjarige zoontje vasthield.

“Komt er nog een naschok?” zij vroeg.

Een AFP-journalist berichtte over paniekscènes in Antakya, de hoofdstad van de provincie Hatay, die al was verwoest door een eerdere aardbeving – waarbij de laatste bevingen stofwolken de stad in stuurden.

Muren van zwaar beschadigde gebouwen stortten ook in, meldt AFP, waarbij veel ogenschijnlijk gewonden om hulp riepen.

Toen de laatste aardbeving toesloeg, zei Ali Maslam dat hij op zoek was naar de lichamen van familieleden van de vorige aardbeving.

In een tweet drong Afad er bij mensen op aan weg te blijven van stranden als voorzorgsmaatregel tegen de stijgende zeespiegel, hoewel de waarschuwing later werd ingetrokken.

Als u een BBC-journalist wilt spreken, vermeld dan een contactnummer. U kunt ook op de volgende manieren contact met ons opnemen:

Als u deze pagina niet kunt lezen en het formulier niet kunt zien, bezoek dan de mobiele versie van de BBC-website om uw vraag of opmerking in te dienen of stuur een e-mail naar [email protected]. Vermeld bij elke inzending uw naam, leeftijd en locatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *