- Door Joël Quinto & Marita Moloney
- BBC nieuws
Op de video is te zien hoe het vuur een deel van het kamp overspoelt en onderkomens van bamboe en dekzeilen vernielt.
De Bengaalse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van een enorme brand in een Rohingya-vluchtelingenkamp die 12.000 mensen dakloos heeft gemaakt.
Er werden geen slachtoffers gemeld. Maar het vuur verspreidde zich snel via gasflessen in de keukens en overspoelde 2.000 schuilplaatsen, zeiden ambtenaren.
De politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting. Lokale media meldden dat er één persoon was gearresteerd.
Het kamp in het zuidoosten wordt beschouwd als het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.
De meeste inwoners zijn Rohingya-vluchtelingen die de vervolging in het naburige Myanmar ontvluchtten.
Maandag keerden honderden terug naar het gebied dat bekend staat als Cox’s Bazar om te zien wat ze uit het puin konden redden.
Het vuur, dat zondag rond 14:45 lokale tijd (08:45 GMT) begon, scheurde snel door de bamboe en zeildoekschuilplaatsen, zei een functionaris.
“Ongeveer 2.000 onderkomens zijn in brand gestoken en ongeveer 12.000 onder dwang ontheemde Myanmar-onderdanen zijn dakloos”, vertelde Mijanur Rahman, de vluchtelingencommissaris van Bangladesh, aan persbureau AFP.
De brand was binnen drie uur onder controle, maar ook minstens 35 moskeeën en 21 leercentra voor vluchtelingen werden verwoest, voegde hij eraan toe.
Inmiddels zijn er foto’s vrijgegeven waarop de omvang van de verwoesting te zien is.
Veel van de bewoners kunnen worden gezien door het verbrande gebied, waar alleen stukjes metaal en verschroeide golfplaten daken overblijven.
afbeeldingsbron, STR/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Hrusikesh Harishandan, van het Internationale Comité van het Rode Kruis en het Rode Kruis, vertelde de BBC dat er “enorme schade” was aangericht aan het kamp.
Basisdiensten zoals drinkwatercentra en testfaciliteiten zijn ook getroffen, zei hij.
“Mijn onderkomen is vernietigd. [My shop] En verbrand,” vertelde Mamun Johar, een 30-jarige Rohingya-man, aan AFP.
“Het vuur heeft me alles afgenomen.”
Dikke donkere wolken doemden op boven Kamp 11, een van de vele in het grensgebied waar meer dan een miljoen Rohingya-vluchtelingen wonen.
Hardin Long van Refugees International zei dat het moeilijk zou zijn om de 12.000 mensen die door de brand zijn getroffen te herplaatsen, gezien de toch al overvolle situatie in het “megakamp”.
Het zal een uitdaging zijn om basisdiensten te verlenen aan mensen in andere delen van het kamp, aangezien veel diensten – gezondheidsklinieken, scholen – zijn verwoest.
“Dit is in wezen een ernstig incident over een bevolking die al chronisch erg kwetsbaar is en risico loopt”, zei hij tegen de BBC.
Kampen, overvol en smerig, zijn lange tijd kwetsbaar voor brand.
Volgens een rapport van het ministerie van Defensie van Bangladesh dat vorige maand werd vrijgegeven, waren er tussen januari 2021 en december 2022 222 brandincidenten, waaronder 60 brandstichtingen in Rohingya-kampen.
Mensen die Myanmar ontvluchten, verblijven in vluchtelingenkampen na een militair optreden tegen de Rohingya-minderheid.
De Rohingya zijn overwegend moslim in het boeddhistische Myanmar, waar ze al generaties lang worden vervolgd.
De laatste exodus van Rohingya’s naar Bangladesh begon in augustus 2017, toen een Rohingya-rebellengroep aanvallen lanceerde op verschillende politiebureaus en het leger van Myanmar brutaal reageerde.